Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Mutanty na našich tanieroch (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 > >>

Hodnoť

banany ...

Banany nieeee ... len nie banany ... tie zboznujem.
Inak K+
 

su OK...

Myslim, ze babany si mozes kludne uzivat aj triploidne, su velmi zdrave, teda ak sa tie postreky nedostanu do duziny, to neviem...
 

...

Nechcem vyzerať ako ufrfľaný dedo (do dôchodku mám predsa len ďaleko :)), ale z detstva si pamätám úžasné banány značky Chiquita (http://3.bp.blogspot.com/_xuZU...), ktoré sú dnes skôr výnimkou. Dávno som ich nevidel. Tie banány, ktoré sa momentálne predávajú v obchodoch sú zelené, nestihnú zožltnúť a prakticky na druhý najneskôr tretí deň rovno sčernejú a majú mazľavú, často trpkastú dužinu. Rovnaký pocit mám aj z mandaríniek. Za socializmu sa síce dali zohnať len cez Vianoce, ale doteraz si pamätám ich vôňu a skvelú chuť. Mám len ja tento pocit?
 

banany

sa aj pre equadorsky trh "oberajú" neúplne dozreté. Uplne dozreté idú rovno na skŕmenie hospodárskym zvieratám...banán rýchlo dozrieva aj mimo byle (nie je to strom) a najvhodnejsi na konzum je ak ma naznak tmavych bodiek a pomerne tenku supu - nema byt tvrdy a chutit ako uhorka. To si pis, ze aj tie "za socializmu" boli zberane nedozrete. Mozno to bola ina odroda, ale ten tvoj povzdych je je podla mna len nostalgia....nema to ziadny suvis so "socializmom" v nasej krajine.
 
Hodnoť

vsetky

jablone, hrusky, ceresne v nasich zahradach su "nastepene" - teda ak by sme ich chceli vypestovat zo zrnka (semena) tak by nevzisli, alebo by vyrastli tzv. planky Tak nie len banany zo supermarketov su vyslachtene - teda podla teba mutanty :-P
 

 

to, ze je nieco nastepene neznamena, ze by si to nevypestoval zo semena. vies vobec, co je to stepenie?
 

ano da sa

to vypestovat zo semena, ale nebude to mat tu istu kvalitu aky mal plod, z ktoreho semeno je....a preto si nemyslim, ze banany, ktore nie su "divorastuce", mame nazyvat mutantami. V tom pripade su "mutanti" aj nase jonatanky, alebo idaredky - vsetky odrody pochadzaju z planej divorastucej jablone.
P.S "nastepene" je napisane v uvodzovkach - asi to nieco znamena...
 

 

ta kvalita by zalezala od toho, co ten strom opeli. nase bezne pouzivane odrody su predsa krizence roznych este starsich odrod, teda boli vypestovane zo semena.
mutacie su predsa ina tema, zvlast ak boli vyvolane umelo.
 
Hodnoť

 

Vsetkemu umelemu by sme sa najlepsie vyhli, keby sme sa vratili do doby kamennej, alebo este lepsie, keby sme vyliezli nazad na stromy.
 

 

Sudruh bloger si chcel zanadavat na Bizňis , tak si kopol.
 

 

Sudruh bloger chcel len skonstatovat, ze sme si stvorili biňis, ktory nam malinko prerastol cez hlavu, lebo uz nemame dosah na to, co vlastne jeme, z coho to je, ako to bolo vypestovane/vychovane. Vsetko sa obchoduje na holandskych burzach a skleniky na juznom Slovensku pomaly hrdzaveju. Este pred 20 rokmi boli plne paprik, frezii a vsetkeho mozneho "naseho".
 

 

Sudruh, ten Bizňis robime my, vsetci spotrebitelia, my rozhodujeme, co si kupit. Ano tie vacsie a krajsie su lacnejsie, ako male a vonave. A vacsina kupuje podla vonkajsej krasi ceny. Podla toho vyzera aj nasa politika, krasne a lacne sluby.
 
Hodnoť

 

kruhove hospodarstvo funguje aj na SK, ale zrejme na inych principoch, ako to v Japonsku :)
http://www.horaren.sk/agrokruh...
 

Geniálna myslienka,...

ďakujem Strateg za Tvoj typ. O tomto projekte som síce vedel, ale si mi ho pripomenul. Nejako som naň pozabudol. Pôjdem sa tam na farmu na jar pozrieť. Pravdepodobne tento princíp pestovania v budúcnosti využijem.

Nemá význam presviedčať servilných podporovateľov režimu a konzumentov ideového aj potravinového odpadu, že ich prístup je zlý. Neuveria, nepochopia, nezoberú. Nie sú zatiaľ pripravení. Ani svojich detí a vnukov im nie je ľúto. No,...čo už.

Pre tých sebauvedomelejších nie je treba pripomínať, že sme to čo jeme,... a ako myslíme, tak sa nám aj darí a aké máme postoje k Životu a ku druhým,...také máme zdravie,... a aj osud.

Uvedomelý človek vážiaci si prírody a samého seba nemusí byť bohatý. On si bio prísady dopestuje aj v 2 árovej záhradke, či na balkóne.

A pravdu máte aj tí, čo vravíte, že zabezpečenie aspoň čiastočnej potravinovej sebestačnosti pre rodinu je práca na plný úväzok. No dá sa to však uľahčiť, ak to spojíme s hobby, so životným štýlom a tiež aj so špeciálnymi spôsobmi obrábania pôdy a pestovania, ako je napríklad permakultúra.

Mám za to, že vývoj u nás pôjde takým smerom, že tí múdrejší v rámci rodinnej deľby práce pôjdu týmto smerom. V tejto oblasti sú zaujímavé myšlienky zakladania rodových statkov detailne popísaných v sérii kníh od Vladimíra Megre "Zvoniace cédre Ruska". Všetkých 9, či 10 dielov sa dá stiahnúť na uložto.sk. Tak isto aj literatúra o permakultúre.

Už sa teším na jar a na záhradu. Kultivovanie zeme svojho životného priestoru je jedným atribútov rozvinutej ľudskosti.

Ďakujem aj pánom Paulechovi, aj Chudíkovi a ostatným, že pozitívne prispeli do diskusie.
 

Vdaka Michael

Ja by som len k tomu dodal, ze dovodom mnohych problemov su obrovske monokultury - plantaze, ci lany akejkolvek plodiny. Clovek tym uplne eliminoval vzajomnu symbiozu rastlin, teda ich prirodzené prostredie rastu, kedy si navzajom jednotlive druhy pomahaju ci uz pri vyzive, alebo odplasenim skodcov a podobne. Preto sme odkazani na chemicke osetrovanie. Vhodne spoluzitie rastlin je mozne lahko dosiahnut asi len na malych vymerach, teda v rozmeroch zahrad a predpokladam, ze to tiez spada pod kridla permakultury...
 
Hodnoť

 

vsetko zive na tejto planete je jedno velke gmo... jeden velky "baňur" kde sa geny pomaly miesaju a miesaju... vdaka horizontalnemu transferu genov...
 

 

Svata pravda, tento "baňur" ktory sa odohrava hlavne na urovni mikrobov sposobuje, ze v ich pripade nemozeme hovorit o strome zivota, ale skor o kruhu alebo este presnejsie pavucine zivota. Tie eukaryoty si prehadzuju kusy DNA medzi sebou v ramci aj medzi populaciami (to je horizontal gene transfer), ako im to prave vyhovuje , neustale sa to tam melie ako v kotli gulasu z ktoreho potom moze mikrobiologov co to chcu systematizovat aj sak trafit. Ma to ale svoje caro a opat raz sa nase nadsenie, ze sme pochopili "kod zivota" - DNA a proteiny roztapa vo svetle dalsich zaujimavych detailov. Zivot sa zda byt nepolapitelny, ale snaha je...
 

...

Áno je to pravda, akurát tie mutácie čo mieša dupont alebo monsanto by v lese neprežili ani sezónu, lebo by to ani posledný medveď alebo srnka nezrali...ľuďom v tescu to chuti :) ...na základné školy by som dal povinné ochutnavku tradičných veci...
 

 

PRAVE PRETO by prezili, lebo by ich ani posledny smejd v lese nezral...
 

...

Rastlinka vytvára chutny plod a dá do toho množstvo energie aby to zjedol vtáčik, macko alebo srnka a preniesli to v produktocj trávenia ďalej....to je stratégia ktora tu je odjakživa....
 

1 2 3 4 > >>

Najčítanejšie


  1. Martin Ondráš: Proti komu vlastne ide použiť armádu minister Mičovský? 7 751
  2. Věra Tepličková: Liečiteľ Marian 2 215
  3. Miroslav Lukáč: Po policajnej akcii BÚRKA a VÍCHRICA príde asi HIROŠIMA a NAGASAKI. 2 156
  4. Marián Huštaty: Kedy som sa stal alkoholikom? 1 974
  5. Peter Remeselník: Prečo polícia odmietla potrestať páchateľa, ktorý narazil autom do ľudí a ušiel ? 1 853
  6. Patrik Farula: Kašlime na testovanie. Ale čo potom? 1 314
  7. Milin Kanuscak: Ľubomír Vážny v relácii na Telo znova pourážal Figeľa 1 272
  8. Gabriela Uhlarova: Anarchistický sociopat 1 256
  9. Miroslav Galovič: Kraj, kde nič nie je VI. Bardejov a Bardejovské kúpele. 1 244
  10. Martin Greguš: Antigenový test vs PCR test. Výsledky štúdie z ČR. Je v tom chaos, ako sa ma laik vyznať? 910

Rebríčky článkov


  1. Balázs Puskás: HOAX a dnešná doba
  2. Radoslav Tore: "priemer" náš každodenný.
  3. Michal Kováč: Ktorá profesia bude stále potrebná a dobre platená?
  4. Eduard Bartko: Sledovať spotrebu, rezervovať kapacitu alebo zapnúť a vypnúť? Aj takto sa dá šetriť v IT
  5. Ladislav Větvička: Igor Mažňak probudil Gustava. Probudi aji Jozefa?
  6. Martin Krištoff: Banky v eurozóne sprísňujú prístup k úverom kvôli obavám z pandémie
  7. Jozo Peric: V Chorvátsku dovolenkovalo o tri štvrtiny Slovákov menej ako vlani
  8. Matúš Ďuriga: Youtube podcasty
  9. Peter Slivovic: Hlasový asistent
  10. Víťazoslav Würschner: Druhé Švajčiarsko na Slovensku nebude


Už ste čítali?