Vyradit mlieko a mliecne vyrobky z jedalnicka je praveze skvely napad. Mohol by si inak ked uz ai taky vedec povenovat sa nabuduce v clanku mytu, ze mlieko dodava telu vapnik a bez mlieka budeme vsetci trpiet osteoporozou...
Ako sa to vezme. My kupujeme od susedy domáce nepasterizované mlieko, ktoré zo zásady neprevárame - také mlieko obsahuje veľa prospešných probiotických baktérií. Ale tvrdí sa, že prevarené mlieko narobí viac škody ako úžitku a máte pravdu, že je štatisticky dokázané, že národy, ktoré konzumujú veľa mlieka majú väčší výskyt osteoporózy ako národy, ktoré ho takmer vôbec nekonzumujú. Jedným z vysvetlení je, že je to preto, že pokiaľ nemáte správny pomer vápnika, horčíka a iných prvkov, je to zlé. Prebytok vápnika a nedostatok horčíka spôsobuje vyplavovanie vápnika z kostí a to je problém civilizovaných krajín. Riešenie nie je zvýšiť príjem vápnika, ktorého máme prebytok, ale horčíka a iných prvkov, ktorých máme nedostatok.
vlozi sa do toho nejaka mliekaren a sme o chvilu vznikne uplne objektivna seria clankov "vsetko co ste chceli vediet o mlieku" , kde nas budu presviedcat, ze je uplne normalne v dospelosti nieco co je urcene telatam
Perfektný článok. Vysvetli ale tmavú Argentínu a Čile... Obrázok je zjavne schématický a prebratý z wikipedie.. Podľa iných štatistík je intolerancia v Argentíne nižšia asi 60% http://www.moofreechocolates.c... Ale sú iu štatistiky z 40% intoleranciou. Inak - to by som nepredpokladal - sú to európski prisťahovalci, všetci pijú kávu s mliekom alebo jedia jahody so šľahačkou.... Vysvetli genetiku - tá sa asi neformovala posledných 200 rokov...
Podľa http://www.moofreechocolates.c... má intolreanciu 68% Talianov a 37% poliakov. no holý nezmysel Italy gorgonzola, parmigiano, mozarella, pizza, capuccino, tirmisu - len pre 32% obyvateľstva. A Poľsko je jeden z najväčších konzumentov mlieka vo svete.... Asi by nezaškodili presnejšie údaje...
Gouda, cedar, emental maju 0-0,5 percenta laktozy mozzarela okolo 1. Maslo do 1 percenta. Jogurt obycajny ma malo (v obchode mas ale jogurty dohustovane susenym mliekom!). Obycajne mlieko okolo 5%.
PS autorovi: Mam laktozovu intoleranciu ale myslim, ze nieje spospbena chybajucim genom. Mam celiakiu a jedno zo zuvisiacich ochoreni casto byva laktozova intolerancia. Netusis ci tieto dve veci spolu suvisia geneticky, alebo to ma uplne iny suvis ako aj predpokladam? Co poznam ludi s celiakiou tak cez 50% ma intoleranciu na mlieko.
Intolerancie a alergie malokedy chodia osve a prave celiakia s intoleranciou na mlieko/laktozu je asi najznamejsia "dvojicka" intolerancii. Mam pocit ze to suvisi prave s poskodenim creva glutenom a krehkosti laktozy ktora je nachylna na akekolvek zmeny i pri malej zmene stavu creva. Urcite je tam aj cast genetiky a o zvysok sa postaraju "planety". Mne napr celiakiu nezistili (hoci mi jeden parameter - IgG - stale stupa mierne nad normu) ale citim ze lepok a-la polotovary, cestoviny ci rychlochleby z masovych pekarni nemusim (+ mam alergiu na pele obilnin a specialne jacmena - a k tomu sa pridruzila intolerancia nielen na laktozu ale i bielkovinu kravskeho mlieka ako taku. Uz dlhu dobu som nemusel mlieko ale miloval som jogurty a tvrde syry a specialne tiramisu (mascarpone = 90% tuku, len trochu mlieka) :) Moja babka uz davno vravela ze jeden jej ziak este v 60tych rokoch bol vzdy rano nervozny a chemiu mal na 4-5ky. Rodicia si mysleli ze zo skoly az sa nakoniec prislo na to ze chalan nemohol mlieko (kazde rano mal granko). Vysadili mlieko a do mesiaca bol chalan jednym z najlepsich v chemii v rocniku. A ked si pozres sestry Haasove - jedna cukrovka, druha celiakia, tretia zatial nic ale prve dve maju nieco "okolo tenkeho creva/pankreasu" (vela lekarov prepaja ich funkcnost, napr neliecena celiakia casto prerastie do silnej cukrovky ci rakoviny pankreasu). Takze genetickost tam je urcite podstatna a hlavny faktor.
zijem v Cine kde by vseobcne mala byt intolerancie medzi 80-100% populacie napriek tomu ludia nemaju problem skonzumovat platkovy syr v hamburgeri, pravda maslo sa bezne nevyuziva a syr sa taktiez absolutne neobjavuje v cinskej kuchyni, vedia vsak aj sami ze pit mlieko je zdrave a ked ho piju tak nevyzera ze by s tym mali problem a musel navstivit toaletu, jogurtove napoje ci jogurty samotne su este daleko popularnejsie a vyrazne popularne
moze mi teda niekto vysvetlit co ma znamenat vlastne ta intolerancia na laktozu, ked aj Cinania co by mal byt narod s najvacsou intoleranciou na svete konzumuje vo velkom jogurty a aj relativne vela mlieka?
tiez by som uvital co si autor mysli o zahlienovani sposobenom mliekom? lebo som sa mnohokrat uz docital ze to ma byt udajny mytus, ale realita na zaklade skusenosti mnozstva ludi vr. mna je taka ze naozaj sposobuje zvysene mnozstvo hlienu v hrdle s ktorym pred konzumaciou mlieka problem nebol
Jogurty, kefir a ine "kysle" mliecne vyrobky obsahuju vyrazne menej laktozy, takze ich ludia s intoleranciou mozu konzumovat. Vacsina ludi preto ani netusi, ze ma intoleranciu, podvedome to riesia tak, ze im mlieko "nechuti", ale ostatne vyrobky v pohode konzumuju. Taktiez maju mensi problem s mliekom vo varenych jedlach, mozno preto, ze tam nie je az take koncentrovane (je ho tam na porciu menej ako v pohari cisteho mlieka). Ako pisal autor, nie je to o tom, ze bud ano alebo nie, kazdy ma tu hranicu trochu inde.
Mlieko je pre deti. Severania konzumuju mlieko ako vodu, v školách "cicaju" to mlieko, osteoporoza je u nich vysoká. No možno je to aj nedostatkom slnka, kombinácia je možna. Fakticky dospelým stačí jesť syrove výrobky, yogurt, maslo pre kalcium.
Ked tak pozeram na mapu, konzumacia mlieka je vysadou nordickej rasy :) Btw lahsie stravitelne je mlieko z britskych channel Islands (Jersey a Guernsey) a kozie mlieko.
"... pred asi 10.000 rokmi, vládla na Zemi globálna intolerancia. Teda na tú Laktózu. Nikto z dospelých ľudí nedisponoval zmutovaným génom, ktorý by ju umožnil tráviť. " Mutacie genov existovali aj pred 10000 rokmi, takze skoro urcite existoval vela ludi so zmutovanym genom umoznujucim travenie mlieka, aj ked precentualne slo samozrejme o zanedbatelne mnozstvo. . "Asi pred 7500 rokmi sa niekde tu v Európe vyskytol človek s mutáciou jediného písmena DNA." Toto by sa dalo pochopit aj tak, ze prva mutacia u jedineho cloveka nastartovala toleranciu k laktoze u ludstva, co je dost pomylene. Najpravdepodobnejsie mutacie nespocetne krat vznikli, a dotycny o tom ani nevedel - tiez vas nenapadne jest muchotravky, aby ste zistovali, ci nemate voci nim toleranciu. A ani po tom sirenie nebolo asi az take priamociare - tolerancia sa najskor asi rozsirila azpo nejakom hladomore, ktori prezili vo vacsine len ti, co vedeli stravit mlieko. . Aj ked sa jedna o popularny clanok, myslim si ze taketo zjednodusenia na ukor pravdy nie su prospesne. . Nejaky odbornik typu Pjotr moze opravit nepresnosti, ktorych som sa ako laik dopustil vo mojom prispevku.
len tak narychlo - napisal si to korektne - vznik mutacie a jej fixacia/rozsirenie su dva rozne procesy a teda mutacie sposobujuce zvysenu expresiu laktazy urcite jestvovali aj pred vznikom mliecneho farmarcenia. len boli k nicomu.
ono aj v tomto pribehu je ista cast storytellingu ci neznama - napr. neuroda/sucha by mali byt castejsie v oblasti blizkeho vychodu a vtedy prezivanie na mliecnych produktoch by davalo dostatocnu selekcnu vyhodu na prezitie nepriaznivych podmienok, no napriek tomu, je tu vacsina obyvatelstva intolerantna.
a druha vec - preco teda creva laktozovo intolerantnych populacii neboli kolonizovane bakteriami, ktore laktozu dokazu spracovat - vsak este i tie co mame v traviacom trakte dokazu spracovavat laktozu (exprimuju laktazu) - tak kludne sa mohla mutacia vytvorit u nich, ktora by zvysila laktazovu expresiu a tym im poskytla selekcnu vyhodu a clovek by mohol prijimat viac mlieka...
Už vedia neodarwinistickí špiritualisti ako počítala mamička príroda fitness pred vývojom človeka? v ktorej generácii sa zastavila? prečo neodarwinistickí špiritualisti metodologicky predpokladajú že vesmír a človek a ostatné druhy žijú večne keď to nie je pravda?
Ale tvrdí sa, že prevarené mlieko narobí viac škody ako úžitku a máte pravdu, že je štatisticky dokázané, že národy, ktoré konzumujú veľa mlieka majú väčší výskyt osteoporózy ako národy, ktoré ho takmer vôbec nekonzumujú. Jedným z vysvetlení je, že je to preto, že pokiaľ nemáte správny pomer vápnika, horčíka a iných prvkov, je to zlé. Prebytok vápnika a nedostatok horčíka spôsobuje vyplavovanie vápnika z kostí a to je problém civilizovaných krajín. Riešenie nie je zvýšiť príjem vápnika, ktorého máme prebytok, ale horčíka a iných prvkov, ktorých máme nedostatok.
Že sú o niečom presvedčení
nie nie, pockaj